Archive for » октомври, 2011 «

ФИНСКИТЕ ТУРИСТИ ПОВЕКЕ ОД ЗАДОВОЛНИ ОД ЛЕТУВАЊЕТО ВО МАКЕДОНИЈА

Финските туристи повеќе од задоволни од летувањето во Охрид

Финските туристи кои изминатата сезона првпат летуваа во Охрид се задоволни од престојот во Македонија. Интерната анкета што ја спроведе финскиот тур-оператор „Ауринкоматкат“, во чиј аранжман финските туристи престојуваа тука, покажала дека гостите од далечниот север во Охрид биле пријатно изненадени од севкупната туристичка понуда, но најмногу од гостопримливоста на македонскиот народ.

Според одговорите што гостите ги дале на анкетните листови на кои имало триесетина прашања, од максималната оценка 5 Македонија била оценета со 4.42. Ова е мошне позитивна повратна информација, пред се за самиот тур-оператор кој веќе за следното лето најавува поголем бројна чартер-летови за Охрид.
Директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Зоран Стрезоски истакна дека за натамошно привлекување гости треба да се работи особено на услугите во угостителството, од аспект на примена на светските стандарди во нашите сместувачки објекти. Трезоски рече:
„Примената на таквите стандарди ќе овозможи уште еден исчекор напред, во насока на опслужување и задоволување на сите потреби што ги имаат странските туристи.“
Тој додаде дека треба можеби и најбитно, е да веруваме во себе и нашите туристички потенцијали, дека Охрид и Македонија имаат што да понудат. Но џабе ни е вербата, ако не се продолжи да се работи на отстранување на недостатоците, подобрување на инфраструктурата.
Според Стрезоски, најголем број од забелешките на гостите се однесувале на нечистотијата на туристичките центри, така што во Агенцијата планираат организирање посебни активности за чистење на ѓубрето, некаде пред почетокот на главната туристичка сезона, како и активности за едукација на населението за потребата од поголема грижа за чистотата во туристичките центри и околу главните локалитети што најмногу се посетени од гостите.

КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО 0Д СВЕТСКИ РАМКИ ЧЕКА МАКЕДОНСКАТА ЦРКВА ДА ГИ ОТВОРИ ПОРТИТЕ ЗА ДА МАНАСТИРКИОТ ТУРИЗАМ СТАНЕ ТОП ДЕСТИНАЦИЈА

Манастирот на светите Петнаесет Тивериополски свештеномаченици во Струмица

Комплексот цркви посветени на светите Петнаесет Тивериополски свештеномаченици во Струмица вклучува цркви од различни временски периоди и тоа: претхристијанска, ранохристијанска базилика, крстообразна црква и нејзината подоцнежна обнова. Во крстообразната црква се наоѓа најстарата досега пронајдена фреска во Македонија, на која се претставени светите Тивериополски свештеномаченици. Во претхристијанскиот храм се зачувани прекрасни подни мозаици, додека ранохристијанската базилика не може целосно да се открие заради тоа што добар нејзин дел е покриен од крстообразната црква. Оваа петокуполна средновековна црква од таканаречен сложен „цариградски тип“ е единствена во Македонија и една од ретките на Балканот.

Денес, во манастирската црква се одвива редовен литургиски живот. Реновираните манастирски конаци се отворени за поклоници кои овде би сакале да преноќеваат, при што ноќевањето со појадок и вечера чини 10 евра, додека полниот пансион чини 12 евра. Еднокреветните и повеќекреветни соби можат да сместат до 50 луѓе.
Со еден збор бозенственоста на Македонските манастири и цркви се тие кои што можат да ни го освојат светскиот гостин,та ние да не мораме да му се докажуваме,а истиот тој да се спознае,а нас да не препознае,миросаната древна трпеза да го мироса и заедно за многаја лета да ги славиме деновите кои ке ни донесат побогато утре.Господ се ни дал а ние тоа треба да го споделиме со гостите.
ТУРИСТИТЕ СЕ НАШИОТ КСМЕТ!
АЈДЕ ДА МУ ГИ ОТВОРИМЕ ПОРТИТЕ И ДУШИТЕ ЗА ДА ГОСТИТЕ ВО НАШЕТО НАСЛЕДСТВО СЕ НАСЛАДАТ И ГО ОТКРИЈАТ РАЈОТ

РУРАЛНИОТ ТУРИЗАМ СИ ИМА ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРОИЗВОДИ КАКО АЈВАРОТ. Но исто така и големи проблеми.Тешко е да стекнеш и да имаш!!!А, уште потешко да го сочуваш богаството

РУРАЛНИОТ ТУРИЗАМ СИ ИМА ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРОИЗВОДИ КАКО АЈВАРОТ.
Но исто така и големи проблеми.Тешко е да стекнеш и имаш!!!А, уште потешко да го сочуваш богаството.
Ете некои на социјаните мрежи сметаат дека за тоа треба да се дебатира.
Ние лично сметаме дека само треба програмски да се БРЕНДИРА

Дискусија секогаш треба да има,но сепак треба да и се даде респект на вистината.
Ајварот како и секој друг производ има свој геогравски корен,а врз тој корен расте специфичниот производ.
Нашите баби и дедовци го направиле рецептот а сегашните Македонци ја продолжуваат само традицијата на нашата надалеку препознатлива кујна.
Но за жал ние сега треба да дебатираме,наместо од поодамна да сме го направиле бренд.
Олеснителна околност е тоа што сепак ни го купуваат пиперот 🙂
Но не можат да направат својствен производ.
Ајварот е Македонска тајна, а нај убаво се прави дома каде во самото мешање се додава ЉУБОВ

Zemjata na dosegasniot svetski turizam ne prepoznava kako neotkrien turisticki potencijal.„Ел мундо“: Македонија е мала земја која воодушевува

Zemjata na dosegasniot svetski turizam ne prepoznava kako neotkrien turisticki potencijal.

„Ел мундо“: Македонија е мала земја која воодушевува

Неоткриен туристички потенцијал со богата историја, фоклор, традиција и природни убавини, вака накратко за Македонија пишува, шпанскиот новинар Хавиер Мазура во статијата „Каде е Скопје“ што ја објави престижниот весник „Ел мундо“.

Новинарот Мазура кој престојуваше во земјава од 14 до 19 овој месец со поддршка на Агенцијата за промоција на туризмот и македонскиот економски промотор во Шпанија, преку серија написи континуирано и опширно ќе ги запознава читателите со своето, како што наведува, позитивно откритие.

– Кој ќе се обиде да ја најде Македонија ќе биде воодушевен од оваа мала земја која нуди многу. Првиот впечаток не може да биде подобар, пишува Мазура, образложувајќи како најлесно и со каков вид превоз може да се стигне до Скопје.

Максимум 250 евра чини повратен авионски билет од Мадрид или Барселона иако летот не е директен.

Мазура подробно раскажува за Скопје, се навраќа на земјотресот, ги спомнува Мајка Тереза, Александар Македонски и Јустинијан Први, го доловува чувството од прошетката по Старата чаршија за која, вели дека е една од најзачуваните во Европа заедно со Истанбулската, зборува за Матка, „Свети Спас“ и џамиите.

– Македонија ги има Охрид, Националниот парк Маврово, Галичица и Пелистер,Shar planina (koja e vo tek na proglasuvanje), богатства што мора да се видат, порачува Мазура во написот на весникот чиј тираж достигнува 420.000 примероци.
Makedonija ima uste mnogu poveke sto moze da ponudi, no sega e na nas red da si stokmime strategija koja vistinski od ova vreme ke ja podvizi sevkupnata Makedonska ekonomija.
Ubavinite i bogastvata ne mozat da se sokrijat,nitu pak nekoj da gi osporuva,svetot saka da gi vidi i pocustvuva,turistite sakaat da gi osvojat.
Sega koga sme na dofat na svetskite arazmani treba ednas za sekogas da napravime nacionalna strategija, koja ke bide kompatibilna so denesnite tekovi na pridvizuvanje.
Taa da se preslikuva vo site mozni fondovi,da bide programski aplikativna vo poveketo merki.
So toa ke napravime seriozni kapaciteti preko koi ke se izgradi idnata turisticka ponuda,sekako naporedno so nea ke sleduva vistinski objektivna promocija.

prosledeno i sopstven komentar:
www.belavista.org.mk