КУЛТУРНО НАСЛЕДСТВО БОГАТА ПОНУДА

Манастирски дворови – Св. Никола (с. Љубанци, скопско) Испечати Е-пошта

dvor.svnikola11.jpg

Во Република Македонија низ целата нејзина територија, во средиштето на најубавите природни реткости и богатства, сместени се македонските цркви и манастири. На овие простори, во близина на градовите, селските населби и високо по планините се наоѓаат прекрасни живи манастири (создадени од градителите пред повеќе векови), и денес се вистински духовни и вредни културни светилници околу кои се повеќе се собира народ во потрага по исконските духовни и културни вредности.

bogorodica.ikonostas.jpgСекој од манастирите има особена убавина и плени со својата архитектура, со прекрасните фрески на ѕидовите и вредните икони и резби. Но над се, позначајно е православното духовно градителство, во кое најзначајните неимари на нашиот духовен раст се токму монасите.

Со повторното возобновување на монаштвото од пред дванаесет години, манастирите заживеаа и денес станаа духовен центар и духовна сила. И како што секогаш велат тие,… се во чест и слава на Бога.

konkurs.dvor4.jpg
Таму се е со раскошна убавина и мир, со голема љубов и труд, се таму дише.

Отвараме серија на презентација на еден интересен сегмент- МАНАСТИРСКИТЕ ДВОРОВИ.

Презентирањето го започнуваме со манастирот СВ. НИКОЛА, с.Љубанци(скопско), кој со возобновувањето на монаштвото од пред десетина години, стана духовен центар на многумина луѓе.Од ден на ден се повеќе се зголемува посетеноста на лицата кои сакаат да видат и да почувствуваат нешто исконско, вредно, преобразително.

konkurs.dvor5.jpg

konkurs.dvor3.jpg

dvor.svnikola1.jpg

dvor.svnikola6.jpg

dvor.svnikola12.jpg

dvor.svnikola13.jpg

dvor.svnikola14.jpg

dvor.svnikola1.jpg

dvor.svnikola3.jpg

dvor.svnikola.jpg

Можеби овој прекрасно уреден двор ќе биде вистинска инспирација на некого да донира интересна садница или слично.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>